O

17.03.2016

Petru Ganenco (1934-1999)


Istoric, bibliolog, manager.  S-a născut la 18 iul. 1934, în  s.  Nezavertailovca, r-nul Slobozia, în familia ţăranilor Timofei şi Ana Ganenco. La 16 noiem. 1999 moare subit, înmormântat la cimitirul de pe strada Armenească.

În anii 1941-1951 a învăţat în şcoala de şapte ani din satul natal, apoi în şcoala medie din Slobozia. În 1956 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, secţia de istorie a Facultăţii Istorico-Filologice.
          Este repartizat la Biblioteca de Stat a R.S.S.M. (astăzi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova). Activează ca metodist, bibliotecar principal, apoi şef al secţiei de completare a Bibliotecii Naţionale. În perioada mart. 1965 – oct. 1984 a deţinut funcţia de director al Bibliotecii Naţionale, apoi până în noiemb. 1987 a fost director-adjunct pentru ştiinţă. În 1967 i se conferă titlul de Lucrător Emerit al Culturii din Moldova. În calitate de conducător al principalei biblioteci din Republica Moldova a militat pentru completarea şi valorificarea colecţiilor, în deosebi cu ediţii privitor la istoria, limba, tradiţiile şi personalităţiile Basarabiei şi cele ale întregului neam românesc. A orientat colectivul spre cercetări ştiinţifice în domeniul biblioteconomiei, bibliografiei, istoriei cărţii. A introdus o serie de activităţi culturale cu o deosebită rezonanţă cognitivă şi emotivă.
          Este autorul unui şir de studii bibliologice, inclusiv monografia Istoria Bibliotecii Publice din Chişinău (1830-1917) (1966). A susţinut şcoala bibliografică naţională. În decurs de mai mulţi ani a predat la Facultatea de Biblioteconomie a Universităţii de Stat din Moldova. Dar în noiemb. 1987 conducerea ignorantă a Ministerului Culturii l-a destituit din postul de director-adjunct al Bibliotecii. A activat ca pedagog la o şcoală medie de specialitate, apoi în calitate de director-adjunct, bibliograf superior la Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Din ian. 1998 revine la Biblioteca Naţională, în postul de bibliograf-şef al serviciului Daco-romanica. 
          În ultimii ani lucra mult şi rodnic. Participa la diferite simpozioane din Republica Moldova şi România cu comunicări privitor la istoria culturii, biblioteconomiei, bisericii. Post-mortem, în 2001, au apărut 2 volume de Scrieri, ale reputatului biblioteconomist, revista Magazin bibliologic  publicându-i un şir de studii profunde  cu variată tematică.
(Art. preluat din Calendar Național 2004).

A se vedea și:  https://www.youtube.com/watch?v=HMfXj8aHnHk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu