O

28.03.2016

Vera Osoianu


Bibliolog. Specialist de categorie superioară. Formator de nivel național.
S-a născut 12 oct. 1955, în com. Unţeni, r-nul Făleşti.
Absolventă a Universităţii de Stat din Chişinău. În anul 1977 a terminat cursul deplin al universităţii la specialitatea biblioteconomie si bibliografie. A fost repartizată la Biblioteca Republicană (acum, Naţională) a Republicii Moldova şi începând cu 1 aug. 1977 activează în cadrul  BNRM, ocupând  funcţiile de:  director adjunct responsabil de cercetare şi dezvoltare în biblioteconomie; director adjunct cu drepturi şi obligaţiuni de prim director adjunct; sef Direcţie Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie; şef serviciu “Asistenţă de specialitate” ; bibliotecar principal; şef oficiu; metodist superior; metodist; bibliotecar.
Pe parcursul celor 38 ani de activitate în Biblioteca Naţională  desfăşoară o intensă activitate  profesională şi socială. A participat la crearea Asociaţiei Bibliotecilor din Republica Moldova (ABRM); la organizarea celor mai mari activități de nivel național care au marcat schimbarea domeniului bibliotecar şi alinierea bibliotecilor din republică la metodologiile şi practicile promovate la nivel internaţional: congrese, simpozioane, conferințe, seminare etc.  Activează în cele mai importante structuri profesionale care promovează politica statului în domeniu; participă la  elaborarea documentelor care reglementează funcționarea bibliotecilor țării (Legea cu privire la biblioteci, Strategiile de dezvoltare a bibliotecilor, regulamente etc.), contribuie la promovarea experienței avansate şi a practicilor  de calitate înregistrate în  bibliotecile lumii, prezentând comunicări la întrunirile profesionale organizate la nivel național, regional şi pretutindeni în teritoriu.
În anul 2005 a inițiat procesul de aderare a BNRM la Fundaţia Conferința Directorilor Bibliotecilor Naționale din Europa (CENL) şi a negociat taxa de participare pentru 5 ani (2005-2010), participând  respectiv  la integrarea Bibliotecii Naţionale în proiectele Biblioteca Europeană şi  FUMAGABA (Proiect susţinut de Uniunea Europeană, care a marcat începutul digitalizării colecţiilor din ţările, care au aderat în ultimul val la CENL).
Între anii 2007-2011 a ţinut bibliotecile publice din Republica Moldova în atenția Fundaţiei Gates, în vederea includerii acestora în iniţiativa Global Libraries. În 2011 Republica Moldova a fost acceptată în program, numărându-se printre cele 17 ţari beneficiare de susținerea Fundaţiei Bill şi Melinda Gates. Pentru suportul acordat Programului Biblioteci Globale în Republica  Moldova a primit mulţumiri din partea directorului Programului Biblioteci Globale Siri Oswald (Program Officer, Global Libraries, 2011) şi a directorului Programului Biblioteci Globale în Moldova Evan Tracz ( 2013).
A coordonat activitatea Şcolii de Biblioteconomie din Moldova între anii 2001-2006, în cadrul căreia şi-au perfecţionat calificarea profesională peste 3600 bibliotecari din toate categoriile de biblioteci.
A reprezentat ABRM şi, respectiv, bibliotecile din Republica Moldova, elaborând raportul de ţară, în proiectul european  CALIMERA - Medierea accesului la resursele electronice prin instituţiile locale, program în  cadru 5 (FP5) al Comisiei Europene, care a  monitorizat progresele şi soluţiile tehnice rezultate din noile tehnologii (IST - tehnologiile societăţii informaţionale) în ţările europene.
În parteneriat cu  Fundaţia Soros-Moldova, Ambasada SUA în Moldova, Alianţa Franceză din Moldova, Centrul de Informare al Consiliului Europei a realizat mai multe proiecte în vederea familiarizării bibliotecarilor moldoveni cu experienţa avansată în biblioteconomia altor state,  a  intermediat  invitarea în Moldova a unor profesionişti de forţă din mai multe ţări. În felul acesta bibliotecarii moldoveni au cunoscut pe:
- Hermina Anghelescu, profesor la Universitatea de Stat diin Wayne, SUA (dec. 2001), care a familiarizat bibliotecrii moldoveni cu serviciile de referinţă specifice bibliotecilor americane;
-  Judy Field, profesor la Universitatea de Stat din Wayne, SUA, şi Liviu Dediu, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Galaţi, România (aug. 2002), care au iniţiat bibliotecarii moldoveni în specificul  referinţelor virtuale;
- Bernard Margolis, preşedintele Bibliotecii Publice Boston (mart. 2003), care a ţinut  Conferinţa “Dirijarea schimbărilor in bibliotecă”, în cadrul Simpozionului Ştiinţific “Anul Bibliologic 2002”, la care au participat managerii bibliotecilor publice, unuversitare,  specializate etc. din toată ţara;
 - Grant Harris, specialist de referinţă la Biblioteca Congresului, SUA (oct. 2003), care a sustinut seminarul “Servicii moderne pentru utilizatori”;
 - Barbara Kotalska,  Biblioteca Naţională a Franţei (noiemb. 2004), care a susţinut un seminar pentru specialiştii antrenaţi în catalogare și indexare din bibliotecile mari, in special din cele participante la Proiectul SIBIMOL.

Participă  în activitatea Consiliului Biblioteconomic Naţional - membru; a revistei “Magazin Bibliologic” - membru al colegiului redacţional; revistei „Biblioteca” (București) - membru al comitetului consultativ; SBM: Buletin trimestrial (2001-2006) - membru al colegiului redacţional; în Comisia Republicană de Atestare a Bibliotecarilor - membru (2006-2010; 2013-2014); Biroul Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova (1995-2008) - membru; Filiala Bibliotecii Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova - preşedinte (1993-2008); ONG ”Acces-Info” - membru.

Este co-organizator a 23 ediţii ale Simpozionului Ştiinţific “Anul bibliologic…” (1992-2013), la care a prezentat 17 comunicări,  a 4 ediţii ale Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii şi al mai multor ediţii ale Seminarului Național al Managerilor de bibliotecă şi CODIBIP.
Studiază și promovează tendințele de dezvoltare a domeniului biblioteconomic la nivel naţional şi internaţional. Beneficiază de mai multe burse de studiu şi documentare în marile biblioteci naţionale ale lumii, finanţate de Departamentul de Stat, SUA, Ambasada Germaniei, Alianţa Franceză din Moldova, Fundaţia SOROS etc.: Biblioteca Congresului (2002), Biblioteca Naţională a Franţei (2003), Biblioteca Naţională a Germaniei (2008) etc.
Se numără printre inițiatorii promovării conceptului Web 2.0 şi, respectiv, Library 2.0 în câmpul biblioteconomic naţional.  Începând cu anul 2010 promovează cartea, lectura, biblioteca, bibliotecarul şi profesia de bibliotecar şi în spaţiul virtual: administrează Blogul de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării http://clubbib2.wordpress.com (peste 200 mii accesări); contul  blogului pe  site-ul SlideShare, http://www.slideshare.net/cdbclub (în anul 2013 peste 40 mii accesări); conturi pe reţeaua de socilalizare Facebook, paginile blogului şi a CODIBIP(Conferinţa Directorilor Bibliotecilor Publice) de pe Facebook  http://www.facebook.com/pages/Blogul-de-biblioteconomie-si-stiinta-informarii/142586482424613; http://www.facebook.com/pages/CODIBIP-Conferin%C5%A3a-Directorilor-Bibliotecilor-Publice-din-RM/169949989757798; pagina Festivalului Național al Cărții și Lecturii  https://www.facebook.com/pages/Festivalul-Na%C8%9Bional-al-C%C4%83r%C8%9Bii-%C8%99i-Lecturii/265084846839706
Pentru merite deosebite  în promovarea cărţii, lecturii, a bibliotecii, precum şi pentru dezvoltarea Sistemului Naţional de biblioteci  a fost menţionată cu diverse distincţii: Ordinul “Steaua României” (2000); Medalia „Meritul Civic” (2002); Diploma Guvernului Republicii Moldova (2009); Diploma Ministerului Culturii  (2001, 2005,  2008, 2011, 2012); Trofeul “Mărul contribuţiei” la aniversarea a 10-a a revistei „BiblioPolis”. Certificatul nr. 20; Diplomă de excelență a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (2011); Adeverință privind participarea la implementarea ideii de creare a unor bloguri în cadrul Bibliotecii Naţionale prin crearea Blogului de Biblioteconomie şi Ştiința Informării (2011); Premiul II pentru lucrarea „Rigorile internaţionale actuale ale organizării şi funcţionării bibliotecilor publice”, în cadrul Concursului Naţional „Cele mai reuşite lucrări în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării, ediţia a XVII-a (2007), Secţiunea Studii şi cercetări în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării; Premiul Anual „Clopoţelul de bronz” pentru consecvenţă şi curaj în promovarea accesului la informaţie. Centrul Access-Info (sept. 2008); Diploma Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, pentru performanţe profesionale (2007); Diploma Universităţii de Stat din Moldova (2006); Cel mai bun bibliotecar al anului (1998, 1999, 2001, 2011).
Publică  lucrări, studii şi articole în reviste, anuare, culegeri etc. de specialitate din ţară şi de peste hotare, atât în format tradiţional, cât şi în format virtual.

(Art. preluat din Calendar Național 2015).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu