O

09.01.2017

Tatiana Ischimji





Specialist în domeniul biblioteconomiei, informării și documentării.
S-a născut la 2 august 1955, la orașul Permi, Russia, într-o famalie de intelectuali: tatăl, Nicolae Sanalati, bibliolog-bibliograf  și mama, Zinaida – medic.
A absolvit școala medie in Chișinău (1972) și Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Bibilioteconomie și Bibliografie, specialitatea – bibliotecar - bibliograf (1976).
A lucrat la Biblioteca Națională din Republica Moldova (1976 - 2000), unde a condus un șir de servicii (bibliografice, colecții, relații cu publicul, asistentă specială). Intre anii 1989 și 1995 a ocupat functiile de director adjunct (servicii ”Colecții”) și șef serviciu ”Funcționarea sistemul național de biblioteci din Moldova”. Intre anii 1995 și 2000  - a ocupat functia de director-adjunct (servicii asistență specialâ și activitatea editorială). T. Ischimji a contribuit esențial la inițierea procesului de standardizare în biblioteconomie, informare și documentare  ca secretarul (1992 - 1995), apoi ca președinte  (1996 - 2000) Comitetului Tehnic N1. A particirat la elaborarea standarde  naționale  Republicii Moldova. Ca membru Consiliului Biblioteconomic Național al Ministerului Culturii din Republica Moldova a participat la elaborarea documente reglamentare in domeniul de biblioteconomiei pentru sistemul național de biblioteci. A fost unul dintre inițiatorii  la elaborarea Programei naționale „Memoria Moldovei”.
Din  2000 lucrează la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, filiala „Ițic Mangher”, bibliotecar principal. În anul 2003 a primit grant de la Ambasada Americană și a participat la stagiunea, stat Minesota (SUA) pe programa “Community Connections” printre 10 bibliotecarii din Republica Moldova.  După stagiunea a aplica în activitatea bibliotecii multe programe și servicii noi: sala de lectura pentru bebeluși, programa ”Bibliodădaca”, programa „Cu cartea creștem mari” etc. Este coordonator al Muzeului patrimoniului evreilor din Moldova și serviciului ”Cartea rară”.
Pe parcursul activității profesionale din 2000 pînă la 2014 a fost membru al Consiliului de Administrare al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și  este membru al Consiliului de redacție al revistei  profesionale ”BiblioPolis”.
A participat cu comunicări la simpozioane, conferințe naționale și internaționale în Republica Moldova, Polonia, Olanda, România, Rusia, Ucraina, Kazahstan.

T. Ischimji a fost distinsă cu premii și diplome în cadrul concursurilor naționale: Cel mai bun bibliotecar al anului, 1998, 2002;  Cele mai reușite lucrări în domeniul biblioteconomiei și știința informării (2008), diploma Ministerului Culturii (2005), Primariei Municipiului Chișinău (2001, 2007)  etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu