O

12.01.2017

Alexe Rău (1953-2015)


Bibliolog, poet, eseist, filosof al culturii.
S-a născut la 23 dec.1953, în comuna Larga rnul Briceni. A decedat la 8 apr. 2015. În 1975 a absolvit Facultatea de biblioteconomie şi Bibliografie a Universităţii de Stat din Chişinău. A lucrat un an lector universitar la aceeaşi facultate. |Începând cu 1976 se încadrează în structurile Bibliotecii Naţionale. Va suplini mai multe funcţii şi va urca mai multe trepte ierarhice atât în cadrul Bibliotecii Naţionale, cât şi în cel al Ministerului Culturii, în 1992 fiind numit în funcţia de director general al Bibliotecii Naţionale.
    Alexe Rău iniţiază şi contribuie la desfăşurarea, în condiţiile interdicţiilor puse de regimul comunist, a Festivalului de carte şi poezie Eminesciana (1985-1986), fiind şi unul din fondatorii anuarului „Patrimoniu: Almanahul bibliofililor din Moldova” (1977-1981). A stat la începuturile „Calendarului bibliotecarului” (din 2000 - Calendar Naţional). Elaborează, cu o echipă de experţi, Programul Naţional de reformare a bibliotecilor din republică, de depozitare şi orientare a acestor importante instituţii spre valorile naţionale perene şi modelul strategic al sistemului naţional de biblioteci, elaborează concepţia şi iniţiază înfiinţarea Consiliului Biblioteconomic Naţional şi a Şcolii de Biblioteconomie din Moldova. Lui A. Rău i se datorează, de asemenea, iniţierea Salonului Naţional de Carte (în 2014 s-a desfăşurat cea de-a XXIII-a ediţie); iniţierea şi organizarea simpozioanelor „Anul bibliologic” şi „Valori bibliofile”, elaborarea Programului Naţional „Memoria Moldovei”, înfiinţarea Ateneului Moldova, a Clubului biblioteconomiştilor din Moldova şi iniţierea editării colecţiei de monografii şi eseuri intitulată „Clio şi Biblon” etc.
   A. Rău a elaborat concepţia nouă, europeană a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, care se implimentează în cadrul reformei principale a acestei instituţii demarată în 1992, odată cu instalarea sa pe postul de director general.
   Alexe Rău mai este fondatorul şi redactorul-şef al primei reviste de specialitate din Basarabia - „Magazin Bibliologic”.
   Este autorul unor proiecte de anvergură în biblioteconomia Moldovei: SIBIMOL (sistemul integrat al bibliotecilor informatizate din Moldova), Biblioteca Numerică a Republicii Moldova Moldavica, Biblioteca Numerică  „Memoria Moldovei” ş.a
   Ca scriitor care practică toate genurile literare (membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1995) şi al Uniunii Scriitorilor din România (2010), publică volumele de versuri: „Spune ceva” (Ch.,1993), „Uniluconul” (Ch. 1997), „Nuca lui Nevermore” (Timişoara, 1999), în calitate de cercetător bibliolog tipăreşte cărţile de eseuri: „Există şi un Dumnezeu al bibliologiei” (Ch., 2001), „Jurnal parizian” (Ch.,2001), „Ochiul din oglinda paginii” (Ch., 2002), „Pe noi nouă adu-ne” (Ch., Prut Internaţional, 2003), „Magister dixit” (Ch.,Museum,2004), „Absenţa e mai mare ca prezenţa” (Ch.,Museum, 2006), „Un fir de plumb atârnat de un lucru fragil şi înaripat” (Ch.,Museum, 2007); „Dialoguri”  (Ch., Museum, 2011),  „La verbvedere: eseuri” (Ch.,Ulysse,  2012), „101 poeme” (Bucureşti: Biodova, 2012); „Podul Mirabeau (poeme)” (Ch. Lumina, 2013); „Scherzo pentru regele Franţei” (Iaşi: TipoMoldova, 2014).
   Este autorul a peste 820 de studii, articole, eseuri publicate în culegeri şi ediţii periodice de specialitate din Moldova, România, Rusia, Iugoslavia, SUA, Austria, Franţa, Serbia, Canada, Belarus, Ucraina, ţări în care a evoluat şi cu comunicări la conferinţe, simpozioane, seminare, colocvii de specialitate.
   A redactat publicaţia „Datina Creştină”. A fost redactor–şef al ”Gazetei bibliotecarului” şi îngrijitorul mai multor volume de carte, unele deosebit de importante pentru RM.
  A fost protagonistul rubricii Univers filosofic din emisiunea Cultura azi la TV Moldova1.
   A fost apreciat la nivel naţional şi internaţional, fiind distins cu Titlul onorific „Om emerit al RM”, Ordinul de Onoare al RM; Medalia „Meritul Civic”; Medalia „Mihai Eminescu”; Medalia de Aur a Fondului de Excelenţă din Geneva; Uniunii Europene; Diploma Uniunii Europene „Manager of XXI centtury”, etc.
   În perioada directoratului dlui Alexe Rău, în a. 2012 Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost decorată cu Ordinul Republicii, în semn de „înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea Sistemului Naţional de biblioteci şi pentru contribuţie la salvgardarea patriminiului naţional documentar”.
Postmortem au apărut cărţile: „Sângele şi apa” (Ch.: Draghiştea 2015); „Din Manuscrisele lui Alexe Rău” (Ch. 2015); „Eglogi pariziene” (Ch. 2015); „Alexe Rău, Omul oglindirii polivalente”; „Ontologia scrisului” (Ch., Editura BNRM, 2016).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu