O

13.01.2017

Claudia Balaban (1941)

Specialist în domeniul biblioteconomiei şi bibliografiei, manager. Este Director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, din Chișinău (din 1978).

S-a născut la 13 apr. 1941, la Burlăneşti, Edineţ. Şi-a făcut studiile la Şcoala de şapte ani din localitatea de baştină (1947-1955).
A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, specialitatea biblioteconomie şi bibliografie (1968). Urmează numeroase stagii de pregătire profesională.  A fost bibliotecar în satul de baştină (1959). A fost angajată bibliotecar la Biblioteca Raională din Comrat (1965), apoi în calitate de inspector responsabil de biblioteci (1965-1971), şef (1971-1978) al Secţiei Raionale de Cultură din Comrat. Pe lângă preocupările oganizatorice şi de buna funcţionare a bibliotecilor din teritoriu, o realizare importantă o constituie reactivarea Ansamblului de dansuri populare „Düz-Ava”, care obţine Premiul I în cadrul Festivalului al II-lea Unional de Creaţie Populară. Din 1978 până în prezent este director al Bibliotecii Naţionale pentru copii „Ion Creangă” din Chişinău. În calitate de director demonstrează capacităţi manageriale deosebite.  A iniţiat diverse proiecte de modernizare şi programe de promovare a lecturii pentru copii, concursuri literare şi de creaţie ale copiilor. A fost numită preşrdinte al Comisiei de Stat pentru Examinare la Facultatea de Biblioteconomie şi Bibliografie a USM, activitate pe care o va onora mai mulţi ani la rând. Iniţiază organizarea Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”, care a devenit o carte de vizită a Bibliotecii Naţionale pentru copii „Ion Creangă”, căpătând amploare în întreaga republică şi peste hotarele ei: judeţele Galaţi, Iaşi, Vaslui. Din 1992 până în 2007 a participat la toate ediţiile Salonului de Carte Românească de la Iaşi, organizând participarea scriitorilor, editorilor din Republica Moldova.
În 1997 a lansat proiectul Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, oraganizat anual.Ctitoreşte, împreună cu Nicolae Busuioc, directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi, Filiala de Carte Românească a bibliotecilor „Ion Creangă” Chişinău şi „Gh. Asachi” Iaşi. A iniţiat crearea Fundaţiei Cărţii din Republica Moldova şi a Secţiei Naţionale a Consiliului Internaţional al cărţii pentru copii şi tineret. În calitate de preşedinte al Fundaţiei Cărţii a contribuit la realizarea unor programe de asigurare cu carte a bibliotecilor din republică; organizarea Salonului Internaţional de carte pentru copii şi tineret de la Chişinău; promovarea autorilor şi ilustratorilor de carte pentru copii din RM în cadrul unor concursuri internaţionale etc.         Lansează, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ, Proiectul „Centrul Internaţional de Informare Bibliografică” „Ion Creangă”, în cadrul căruia este constituită o amplă bază de date referitoare la editarea şi receptarea operei crengiene în România, Republica Moldova şi alte ţări.
     
 Coordonează Proiectul Naţional „Spre cultură şi civilizaţie prin lectură”.
A reprezentat biblioteconomia Moldovei la conferinţele generale ale Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Bibliotecarilor. Participă cu comunicări la diverse întruniri de specialitate organizate în Republica Moldova, România, Rusia, Austria, Slovacia, Lituania, China, Danemarca etc. Publică articole în revistele de specialitate şi culturale din ţară şi de peste hotare. Este coordonator al publicaţiilor de specialitate editate de Biblioteca Naţională pentru copii  „Ion Creangă”: buletinul metodic-bibliografic „Cartea. Biblioteca. Cititorul”, „Aniversări culturale”, indicii bibliografici „În ajutor programei de studii”, „Bibliografia cărţii pentru copii”, dicţionarul biobibliografic „Scriitorii Moldovei în lectura copiilor şi adolescenţilor”, biobibliografii, indexul cumulativ „Cartea pentru copii editată în Republica Moldova” etc.
Meritele Claudiei Balaban în propagarea cărţii pentru copii şi dragostea pe care o manifestă faţă de tânăra generaţie sunt observate şi de colegii de peste Prut, care o identifică cu o „carte de vizită a bibliotecarilor din Basarabia”. Membru al Comitetului Internaţional pentru organizarea Festivalului de Carte pentru Copii NAMBOOK.A fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, „Ordinul de Onoare”, Ordinul „Gloria Muncii”, cu medalia „Mihai Eminescu”. I s-a conferit titlul onorific „Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova”.

 (Art. preluat din Calendar Național 2016).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu