O

16.01.2017

Alla Panici (1959)

Specialist în biblioteconomie. 
A fost Director adjunct la Biblioteca Naţională a RM.
S-a născut la 1 apr. 1959, în s. Văscăuţi, 
r-nul Camenca.
A absolvit USM, Facultatea de Biblioteconomie şi Bibliografie (1980). 
În anii 1980-1983 activează la Biblioteca de Stat a ex-RSSM, în calitate de bibliotecar, serviciul Organizarea ştiinţifică a muncii. 
Între 1984-1989 este angajată în calitate de bibliotecar al unităţilor militare 23253 şi 62266 din Extremul Orient, Rusia. Din anul 1990 este reangajată la Biblioteca Naţională a RM în calitate de bibliotecar, serviciul Catalogarea şi clasificarea documentelor; şef oficiu, serviciul Funcţionarea Sistemului Naţional de Biblioteci (1992); şef serviciu, Catalogarea şi clasificarea documentelor (1993); coordonator executiv SIBIMOL (2008).
În febr. 2009, este desemnată pe post de director adjunct în domeniul SIBIMOL, (Sistemul integrat al bibliotecilor informatizate din Moldova) şi contribuie la reorientarea SIBIMOL spre integrarea bibliotecilor publice în Sistem.
Activează în cadrul Grupului matriceal pentru acumularea informaţiei, referitoare la posibilităţile şi oportunităţile de granturi; creează şi administrează blogul Grupului: http://grantbib.livejournal.com/ (2011). Contribuie la modernizarea site-ului SIBIMOL şi trecerea lui pe suport Joomla manager system. Actualizează site-ul SIBIMOL (mart.-apr.2012). Elaborează Contractul de integrare şi Oferta de participare a bibliotecilor publice la extinderea SIBIMOL (mai 2012).
În luna mai 2011, a participat la Festivalul Teatral Internaţional “Primăvara lui Bulgakov” din Kiev cu comunicarea „Mihail Bulgakov pe o optime a spaţiului Carpato-Danubiano-Pontic” („Михаил Булгаков на восьмой части Карпато-Дунайско-Понтийского пространства”. A reprezentat BNRM şi editurile Republicii Moldova la Târgul Internaţional de Carte din Baku, Azerbaidjan  (sept. 2011) şi a participat la reuniunea  „Eastern Partnership Culture Programme” (EaP Culture Programme), Centrul Pro European, BNRM (dec. 2011).
A participat la Lansarea programului „Global libraries in Moldova” şi la relansarea ciclului de  Conferinţe zonale în 2012: „Probleme şi tendinţe actuale în activitatea bibliotecilor publice” (mai 2012). Colaborează cu IREX Moldova pentru implementarea Programului Global Libraries in Moldova - Novateca: I etapă - selectarea bibliotecilor publice pentru crearea Centrelor Regionale de Formare şi Centrelor de Acces al Publicului la Internet (iul. 2012).
Participă la organizarea Salonului Internaţional de Carte, ediţia XXI , organizează Masa rotundă „Orientări şi strategii în tehnologizarea BNRM în contextul CENL. Noi strategii SIBIMOL”, susţine comunicarea de orientare a discuţiilor „SIBIMOL – dezvoltare durabilă şi strategii competitive” (aug. 2012).
Participă  la  şedinţa referitoare la procesul de aplicare pentru Programul Novateca, participă la Şedinţa Comisiei de Orientare pentru selectarea bibliotecilor publice şi a centrelor regionale de formare pentru Programul pilot Novateca, activează în Comisia de selectare Novateca (selecţia centrelor de formaare  - CRF şi bcc - bibliotecilor centre-coordonatoare pentru asigurarea Accesului Publicului la Internet.
Colaborează cu Novateca în cadrul TWG (Training Work Group) pentru consolidarea relaţiilor de parteneriat cu Novateca: aprobarea graficului de instruire a bibliotecilor publice pentru integrare în  SIBIMOL. Elaborează cadrul instructiv  şi programul pentru organizarea instruirilor de integrare a bibliotecilor publice în SIBIMOL.
A organizat şi realizat ciclul de instruiri pentru integrarea bibliotecilor publice din teritoriu în SIBIMOL (mart.-mai 2013). A participat la Conferinţele Zonale anuale, ediţia 2013, ”Modernizarea activităţii – prioritatea strategică a bibliotecilor publice”.
A fost vice-preşdintele Ligii Bibliotecarilor din Republica Moldova (din anul 2011) şi membru al Comisiei de atestare a cadrelor la BNRM (2011-2103).

Menţionată cu Diploma BNRM, pentru contribuţia la dezvoltarea BNRM şi a Sistemului Naţional de Biblioteci (2009), Diplomă de excelenţă a Ligii Bibliotecarilor din Republica Moldova, pentru contribuţie deosebită şi activitate prodigioasă în promovarea şi dezvoltarea imaginii Ligii Bibliotecarilor din Republica Moldova, Diploma Ministerului Culturii al RM pentru promovarea cu succes a imaginii instituţiei şi contribuţie substanţială  în dezvoltarea activităţii bibliotecarilor din teritoriu (2013).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu