O

16.01.2017

Valentina Chitoroagă (1952)

Specialistă în biblioteconomie şi bibliografie, directorul general al Camerei Naţionale a Cărţii (CNC) a Republicii Moldova.
S-a născut la 13 mart. 1952, în s. Hârceşti, r-nul Ungheni, în familia ţăranilor gospodari Simion şi Eugenia Bordeianu.
După absolvirea şcolii de cultură generală din satul natal, în 1970, dă admiterea la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de biblioteconomie şi bibliografie, pe care o absolveşte în 1975. Încă din anii de studenţie (1972) este angajată la Camera de Stat a Cărţii (CSC), în calitate de bibliograf. Aici îşi continuă activitatea, conform repartiţiei, parcurgând toate treptele ierarhice, de la simplu bibliograf – până la director general, lucrând neîntrerupt timp de peste patru decenii. În 1976 devine şefă a Serviciului bibliografie retrospectivă, din anul 1994 este director, iar din 1997 – director general al CNC. Modificarea, în 1992, a titulaturii – din CSC, în Cameră Naţională a Cărţii (CNC) se datorează propunerii dnei V. Chitoroagă.
Deopotrivă cu munca de bază, în calitate de conducător al CNC, a dezvoltat şi alte activităţi: este redactor responsabil şi coordonator al revistei lunare de specialitate „Cronica presei” (din 1994), transformată din 1999 în „Bibliografia Naţională a Moldovei”, şi la anuarul "Seriale”, ambele editate de CNC. În anii 1993-2014 s-a ocupat de redactarea, sub aspect bibliografic, a numeroase bibliografii şi biobibliografii elaborate de Departamentul Informaţional-Biblioteconomic al ULIM. Între 2004 şi 2008 a activat ca preşedinte al Comisiei „Redactare” de la Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova. Este redactor-şef fondator al „Buletinului ABRM” (din 2006) şi al „Buletinului Comisiei Catalogare-Indexare”. Din 2013 este preşedinte al Comisiei de evaluare a tezelor de master şi preşedinte al Comisiei de licenţă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării (specialitatea Biblioteconomie, Asistenţă Informaţională şi Arhivistică) de la USM. Din 2013 coordonează apariţia „Revistei Camerei Naţionale a Cărţii”. A participat la elaborarea „Legii cu privire la activitatea editorială” (2000), a modificărilor ei (2003, 2011), precum şi a altor acte legislative.
A participat la diferite conferinţe naţionale şi internaţionale de  specialitate, stabilind relaţii de colaborare şi de parteneriat cu instituţii-gemene din mai multe state. Graţie eforturilor făcute de dna V. Chitoroagă, R. Moldova a devenit parte la numeroase convenţii şi acorduri internaţionale privind repartizarea de numere ISBN, ISMN, ISSN, iar în sistemul bibliografic a fost introdusă Clasificarea Zecimală Universală (CZU). Ca directoare a CNC, a putut ridica această instituţie la standardele UNESCO, transformând-o în partener egal cu instituţii similare din zeci de ţări de pe toate continentele.
Activitatea Valentinei Chitoroagă în domeniul ales s-a materializat rodnic în elaborarea, cu alţi colegi de breaslă, a 7 volume de „Cărţile Moldovei”, care au acoperit întreaga perioadă 1924-1990 (vol. 1, partea 1 – 1974; vol. 1, partea 2 – 1976; vol. 2 – 1984; vol. 3 – 1984; vol. 4 – 1985; vol. 5 – 1988; vol. 6 – 2007). Este coautor a  2 volume consacrate publicaţiilor periodice din R. Moldova (din anii 1924-1985, tomurile văzând lumina tiparului în 1979, respectiv, 1990). A elaborat numeroase biobibliografii ale unor personalităţi marcante din republică, a scris şi tipărit alte lucrări şi articole de specialitate, acestea depăşind cifra de 100. A coordonat, redactat şi supervizat alte zeci de scrieri de specialitate. Vom menţiona că primele publicaţii sau contribuţii la lucrări colective le-a semnat cu numele „de acasă”, de domnişoară: V. Bordeianu.
Este apreciată, de mulţi ani deja, ca expert în domeniu, fiind invitată la bibliotecile publice (inclusiv naţionale) şi universitare, pentru a cursuri, inclusiv la Şcoala de Biblioteconomie din Moldova, în calitate de formator pe problemele catalogării şi clasificării documentelor. La CNC a adunat o echipă de profesionişti de înaltă clasă, a cărei activitate se axează pe valori şi practici comune, împreună creând un fond de unicat, ce totalizează circa 1, 1 mln cărţi, reviste, ziare, documente pe suport electronic. Este activitatea cea mai valoroasă sub aspect simbolic a CNC: crearea Depozitului Legal, care include, an de an, până la 95% din volumul total de tipărituri din Republica Moldova. Graţie eforturilor depuse de V. Chitoroagă şi echipa pe care o conduce, CNC a devenit un important centru naţional de informaţii bibliografice, care oferă populaţiei acces nelimitat la informaţie, prin publicaţiile pe care le coordonează, elaborează şi editează, totodată facilitând accesul direct al persoanelor interesate.

Pentru activitate fructuoasă de-a lungul anilor, a fost distinsă cu Medalia Mihai Eminescu (2000) şi cu Diploma Guvernului Republicii Moldova de gradul întâi (2012). 

(Calendar Național 2017).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu