O

19.01.2017

Elena Pintilei (1968)

Specialist în bibliologie și jurisprudență, manager. Director General al BNRM.
S-a născut în localitatea Utkonosovka, raionul Izmail, regiunea Odessa, Ukraina la 10 iulie 1968.
A făcut şcoala medie cu predare în limba română  în localitatea natală.
Între anii 1985-1989 a făcut Facultatea de bibliografie şi biblioteconomie la Universitatea de Stat din Moldova. În august 1989 în baza repartizării, este angajată în calitate de metodist în cadrul Secţiei Metodice la Biblioteca de Stat N. K. Krupskaia. Împreună cu colegii s-a preocupat de asigurarea îndrumării  metodologice, informaționale, documentare și ajutor practic, în vederea realizării misiunii și a obiectivelor de activitate ale bibliotecilor publice din ţară.
Din anul 1991 este transferată ca specialist principal în cadrul Sectiei Lectura Publică a Bibliotecii Naţionale şi apoi numită în calitate de Şef de Secţie. Asigurarea accesului la publicaţii, cultura servicii utilizatorilor ş. a. au fost şi sunt o priorităţile acestui sector de activitate, având ca scop final  sporirea eficienţei şi a calităţii activităţii Bibliotecii Naţionale.
Între anii 1997-1998 activează la Departamentul Biblioteconomic ULIM.
În perioada 1999-2003 făce Facultatea de drept la Universitatea de Stat din Moldova. Până în 2008 activează la Uniunea Notarilor din Republica Moldova şi Camera Notarială Centru.
Din anul 2008 revine la Biblioteca Naţională în calitate de Director adjunct, în cadrul Direcţiei Informaţionale. În acestă perioadă la Biblioteca Națională se produce o transformare din biblioteca tradițională în biblioteca hybrid, cu o colecție digitală de patrimoniu Moldavica.
În perioada 2011-2015 activează ca Director adjunct la Biblioteca Ştiinţifică a UPSC, fiind preocupată în special de educarea culturii informaţionale a utilizatorului bibliotecii universitare, realizată  prin diferite forme: consultaţii,  lecţii,  elaborarea ghidurilor de utilizare a resurselor Bibliotecii, instrucţiuni, materiale metodice  etc.
În toamna 2014 se înscrie la Cursul de doi ani, Master în domeniul Patrimoniului istoric, la facultătea de Istorie şi Etnografie, UPSC.
La 5 mai 2015, în baza ordinului Ministrului Culturii al RM este numită în calitate de director al Bibliotecii Naţionale.
În perioada 2015-2016 a creat şi a susţinut proiectele BNRM:
•        Centrul de Cercetare. Dezvoltare. Statistică;
•        Centrul de informare ONU;
•        Clubul pentru cetăţenie activă;
•        Proiectul „Arhiva de voci: interviuri cu personalităţi din domeniul culturii naţionale”;
•        Clubul coreografilor din Republica Moldova;
•        Proiectul Salonul literar-artistic HOMOESTETICUS.
Promovează digitalizarea continuă a patrimoniului naţional imprimat, inclus în registrul Programului Naţional „Memoria Moldovei".
În calitate de manager al BNRM este preocupată de consolidarea Sistemului Naţional de Biblioteci, prin organizarea şi desfăşurarea a mai multe acțiuni: Forumul Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci, Forumul Cercetătorilor, Simpozionul Ştiinţific Anul Bibliologic, Simpozionul Științific Internațional ”Valori bibliofile”,  precum și o serie de conferințe zonale în teritoriu.
Ca soluţii manageriale aplică măsuri de dezvoltare instituțională pe termen lung, în vederea creșterii vizibilității Bibliotecii pe plan intern și internațional, consolidând imaginea acesteia.
Susţine diverse activități în scopul de a consolida rolul cărții și lecturii în dezvoltarea culturii și civilizației, a valorilor naționale și locale.
Publică un şir de articole, în care reflectă asupra dezvoltării Bibliotecii Naţionale şi colecţiei acesteia, promovează idei de protejare a patrimoniului documentar.
Reprezintă Biblioteca Naţională a Republicii Moldova în Cadrul Conferinţei Bibliotecilor Naţionale Europene.
Membru al Colegiului Ministerului Culturi al RM.
Membru al Consiliului Biblioteconomic Naţional.
Membru al Consiliului Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova.
Vice Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al BNRM.
Din septembrie 2016 este admisă la studii de doctorat, în cadrul programului Ştiinţe Umaniste, Universitatea Academiei de Ştiinţe a RM.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu